“Ik kom zelden terecht waar ik heen wilde gaan, maar ik kom vrijwel altijd terecht waar ik moet zijn."

Pas je jezelf teveel aan aan ander(en)? Word je geleefd door de gezinsleden om je heen? Of loopt het met de één juist goed, maar met de ander in het gezin helemaal niet? Voel je jezelf leeggetrokken door je leefomgeving?
Een bepaalde manier van omgaan met elkaar kan heel lang goed en passend zijn in een gezin. Maar wat verandert er ook veel als er kinderen komen. Met de beste intentie beweeg je mee en verwondering en uitputting wisselen elkaar meestal af. Voor je het weet ben je aan het overleven in plaats van (be)leven.

Als 'vriendelijke vreemdeling' geef ik praktische handvatten en word je je bewust van ingesleten gewoontes in je gezin. Zaken die je teveel energie kosten worden helder. Je gaat andere keuzes maken, die jou en je gezin beter passen, zodat je weer kan ontspannen en genieten van elkaar.

Gouden tips

  • Positieve aandacht geeft zelfvertrouwen aan iedereen in het gezin, net zoals het goede voorbeeld geven. Makkelijker gezegd, dan gedaan natuurlijk, maar jezelf hiervan bewust zijn is al een goed begin!

  • Sta eens stil bij de sfeer, die heerst in jouw gezin. Is deze gespannen of ontspannen? Doe eens anders dan anders. Doe eens gek! Bijvoorbeeld: ga eens onverwacht niet koken, maar haal iets waar jullie allemaal zin in hebben. Of ga eens in bad liggen (als je die hebt) met 1 of meerdere kinderen (als dit past...) in plaats van nog even dat wasje opruimen of die email lezen. Je zal merken hoe bevrijdend dit is! En het hoeft vaak maar iets kleins te zijn.

  • Een kind verlangt er diep naar dat de vader of moeder er is als mens! En niet altijd in de rol van vader/moeder. Hoe goed die rol ook gespeeld wordt. Je kunt alle goede dingen doen en het beste uit jezelf halen voor je kind, maar zelfs het beste doen wat je kunt is niet genoeg, als je het er 'zijn' vergeet. De sleutel van 'doen' naar 'zijn' is aandacht voor je kind. Positieve aandacht. Aandacht zonder oordeel.

Wil je meer informatie? Neem contact op.